Het was weer een prachtige show. Kampioenen gefeliciteerd.

Cadeautje van toen hoort nu bij de mooiste koeien op de Wintershow in Middenmeer


Artikel verschenen in het logo NHD van 6 maart 2019.

MIDDENMEER

Zijn vrouw en hij hadden, zo vertelt Johan Provoost, de nacht voor de Wintershow allebei slecht geslapen. Met twee verschillende oorzaken. ,,Ik zat nog met die prachtige wedstrijd van Ajax in mijn hoofd”, zegt de inwoner van Grosthuizen met een lach. ,,Terwijl mijn vrouw zenuwachtig was voor de keuring in Middenmeer.” Haar eigen koe, ooit gekregen als verjaardagscadeautje, behoorde daar immers tot de kanshebbers.


Tijd om te genieten van de overwinning die hij zojuist met Future Dream H. Liv geboekt heeft in de categorie vaarzen is er niet. Even snel een slokje water en dan leidt Jacob Wijnker uit Grosthuizen woensdagochtend alweer de volgende kanshebber de ring in. Zijn vrouw Ina zorgt er samen met hun dochters Robin en Isabel voor dat de in totaal vijf koeien die zij voor de keuring in Middenmeer hebben ingeschreven, zo mooi en zo schoon mogelijk voor de jury verschijnen. Ook Annie Provoost, een tante van Jacob, helpt achter de schermen een handje mee. Waarbij een van de koeien uit de stal van Wijnker haar speciale aandacht heeft. ,,Die heb ik als kalfje cadeau gekregen”, zegt ze over het inmiddels vijf jaar oude dier. ,,Voor mijn zestigste verjaardag.”

Uitgekiend

Echtgenoot Johan Provoost knikt. ,,We wonen vlak bij Jacob en Ina”, vertelt hij. ,,Op een ochtend ben ik naar ze toe gegaan. Ik zei: ’Het is misschien een rare vraag, maar ik wil Annie graag een kalfje cadeau doen’. Toen hebben ze het precies zo uitgekiend dat er net voor haar verjaardag een geboren werd.”

,,Onze kinderen en kleinkinderen - we hebben er inmiddels zeven - wonen allemaal in de stad”, vervolgt Provoost. ,,In Haarlem en Laren. Op deze manier konden wij hen toch iets meegeven van het boerenleven. Ze hebben het hele proces van dichtbij meegemaakt.”

Het kalfje, dat op het bedrijf van Jacob Wijnker bleef, kreeg de naam Future Dream H. Dyannie. ,,Het leuke is, dat als wij de stal in komen en mijn vrouw haar naam roept, ze zich omdraait”, vertelt Provoost. ,,Dan komt ze naar ons toe. Voor de kleinkinderen is dat natuurlijk prachtig. Ze vertellen er ook vaak over op school.”

Uitgegroeid tot een mooie melkkoe heeft Dyannie al aardig wat titels in de wacht gesleept. Op de drukbezochte keuring in Middenmeer komt er geen nieuwe hoofdprijs bij. De koe eindigt in haar rubriek als derde. In de middenklasse is het Corrie 330 van de firma Kregel-Kalverboer uit Zuidschermer die het winnaarslint krijgt omgehangen. Zij gaat uiteindelijk ook de boeken in als grote winnaar van de 28e editie van de Wintershow. Corrie 330 wordt niet alleen verkozen tot algemeen kampioen, ook haar uier wordt van de in totaal 82 koeien die de ring inkomen als beste beoordeeld. Samen met Jacob Wijnker en Peter Honingh uit Zuiderwoude pakt de firma Kregel-Kalverboer bovendien de winst bij de veeteeltstudieclubs. In de categorie oudere koeien zegeviert Trijntje 783 van de Taurushoeve uit Assendelft.

Reservekampioenen, vaarzen: Wijntje 234 (Honingh); middenklasse:Sonja 58 (P. Akkerman, Beemster); oudere koeien: Annie 79 (P. Groot, Middenbeemster); studieclubs: Venhuizen.

Zoeken

Wijzigingen

sponsor rabobank