Het was weer een prachtige show. Kampioenen gefeliciteerd.

Hoge kwaliteit op jaarlijkse 'boerenzondag'


Artikel verschenen in logo Wieringer Courant van 7 maart 2019.

WieringerCourant

De koeien worden stuk voor stuk minutieus bekeken.

MIDDENMEER

Vanuit de hele provincie, maar ook daarbuiten, komen vakmensen en liefhebbers af op de jaarlijkse Rundvee Wintershow in de manege van de Wieringermeerruiters aan de Hoornseweg. ,,We hebben een heel goede dag, met een heel beste kwaliteit melkvee," sprak de secretaris van de organisatie, Jaap Boon, woensdag. ,,Maar ook de publieke belangstelling is dit jaar bijzonder goed. Dit regenachtige weer is perfect om veel bezoekers te trekken."


Deze veekeuring wordt ieder jaar georganiseerd vanuit de Noord-Hollandse studieclubs en wordt door het organiserende bestuur een 'boerenzondag' genoemd. Het is ook een dag met traditioneel veel bezoekers. Dat komt volgens het bestuur door de keuze van de eerste woensdag in maart. Dan is het bij de veehouders doorgaans nog niet zo druk met landwerkzaamheden. Daarbij komt dat de keuring plaatsvindt op een zeer geschikte locatie; ruime hallen die een comfortabele sfeer geven voor publiek, horeca, standhouders en deelnemers.

De Rundvee Wintershow is ook in trek bij de toeleverende bedrijven in de melkveehouderij sector. ,,Hier moet je als toeleverancier gewoon bij zijn, net als bij de Landbouwshow in Opmeer," aldus een standhouder. ,,Je krijgt hier de kans om onder het genot van een kop koffie eens ontspannen met je klanten te praten in een gezellige omgeving. Veel meer van die gelegenheden zijn er niet binnen deze sector in de Kop van Noord-Holland. Die kans moet je dus pakken."

De Wintershow is niet alleen voor vakmensen en liefhebbers. Het is ook een dag voor families. Hele gezinnen die samen met een groep koeien meedoen, maar ook ouders die supporter zijn van de verrichtingen van hun 18-jarige zoon. ,,Hij heeft alles zelf gedaan," vertelt een moeder trots, ,,van het oefenen met aan een halster lopen, het scheren en het toiletteren tot het regelen van het vervoer van de koe naar de show." De beloning was daar voor de jonge liefhebber. Zijn koe kreeg het predicaat 'beste uier' in zijn groep en mocht daarom meedoen in de kampioenskeuring. Organisatoren van dit soort keuringen zien dit jeugdige enthousiasme met plezier aan. Wil je dit kunnen blijven organiseren, dan zul je immers een nieuwe generatie nodig hebben die enthousiast genoeg is om er veel tijd in te steken.

Zo'n keuring heeft natuurlijk een winnaar. De beste koe was dit jaar Corrie 330 van de fa. Kregel-Kalverboer uit Zuidschermer. Deze koe was verder in haar eigen categorie de beste en kreeg ook het predicaat mee van koe met het beste uier. Er is ook jaarlijks de strijd tussen de organiserende veeteeltstudieclubs. Dit jaar ging de prijs naar studieclub 'True Type' uit Midden-Noord-Holland, terwijl studieclub Venhuizen er met de tweede prijs vandoor ging. Toch ziet Jaap Boon nog wel een verbeterpunt. ,,Het is opvallend dat er zo weinig deelnemers zijn uit de Wieringermeer. Er zijn hier toch veel grote moderne bedrijven? Die zouden hier een thuiswedstrijd hebben."

Zoeken

Wijzigingen

sponsor rabobank